In de buurt

Wandelen en fietsen

Het Hof ter wallen ligt vlak bij het fietsknooppunt 51 dat het Hageland verbindt met Haspengouw en aansluiting geeft op de knooppunten 187 en 82. Een reeks van fietsroutes liggen in het bereik, o.a. de ijzerenwegroute met vertrekpunt “het Vinne” (33km van Tienen, 46 km Diest of in het totaal 79 km), de bloesemroute (Fietsnetwerk Haspengouw - 36km) en de Hagelandse boomgaardenroute (44 km) De Twee Getenroute (33km) doorloopt het valleigebied van de Kleine en Grote Gete. Zoutleeuw ligt aan de kleine Gete.

Fietsen, e-bikes en kinderfietsen kunnen gehuurd worden in het Provinciaal Domein “Het Vinne”, het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen.

Wandelen kan men in Hagelands Haspengouw en in de GeteVallei. De toeristische dienst van Zoutleeuw bracht de wandelbrouchire “Wandelnetwerk Getevallei” uit met de beschrijving van 13 wandelroutes, gratis te gebruiken tijdens de wandeling.

Stadswandelingen

  • Vestenwandeling (4km) - wandelen langs de overblijfselen van de middeleeuwse omwalling van Zoutleeuw

  • Bethania wandeling (6 km) - langs de overblijfselen van het Bethaniaklooster ( nonnenklooster uit de 15de eeuw) en de Bethaniakapel

  • Het Vinne (5,5 km) - een wandeling rond het meer in “het Vinne”

  • De Viskot-Terhagenwandeling (12km) - vertrekpunt de grote markt

  • Halewijnwandeling (13 km)

Bezienswazardigheden

_DSF4680.jpg

Sint Leonarduskerk

De Sint-Leonarduskerk met haar Sacramentstoren , een indrukwekkend tabernakel in witte steen is een toren van 18 meter hoog en heeft negen verdiepingen die ongeveer 200 beeldjes bevatten met taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament

https://www.zoutleeuw.be/activiteiten/detail/95/sint-leonarduskerk-zoutleeuw

 
_DSF2777.jpg

Het Vinne

Gelegen op anderhalve kilometer van Hof ter Wallen is een 130 ha groot natuurdomein van de provincie Vlaams-Brabant, gelegen in de vallei van de Kleine Gete, aan de oostrand van de stad Zoutleeuw. Het Vinne bevat het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen.

https://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen/het-vinne-zoutleeuw/index.jsp

 
BrugZoutleeuw-3.jpg

Ijzerenweg

De “Ijzerenweg” is de naam van een fietspad dat Tienen, Zoutleeuw en Diest met mekaar verbindt, de naam verwijst naar de spoorwegbeddig waarop het pad werd aangelegd. Deze bedding maakte deel uit van de spoorlijn Tienen-Diest-Mol, die in 1878 in gebruik werd genomen. In Drieslinter was er een aftakking naar Sint-Truiden. Deze werd in 1879 verlengd tot Tongeren. In 1957 werd het reizigersverkeer stopgezet en vervangen door auttobusvervoer. In 1966 reed de laatste goederentrrein tussen Halen en Drieslinter. De sporen werden opgebroken en op de bedding werd in 1993-1994 het fietspad aangelegd.

http://www.fietsroute.org/fietsen/fietsroute/ijzerenwegroute

 
 
 
getelinie-20140805-4086.jpg

De Kleine Gete

De Kleine Gete of Leeuwse Gete is een waterloop die na samenvloeiing met de Grote Gete de eigenlijke Gete zal vormen.

http://www.natuurpuntzoutleeuw.be/cms/natuurgebieden/getevallei/